„Piosenki stanu wojennego – V edycja” to konkurs organizowany po raz piąty przez NSZZ „Solidarność” Międzyregionalną Sekcję Oświaty i Wychowania Ziemi Łódzkiej w ramach obchodów kolejnej rocznicy powstania Solidarności.

11 grudnia br. w Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej im. H. Wieniawskiego w Łodzi, odbył się uroczysty koncert laureatów konkursu – uczniów szkół gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych województwa łódzkiego. Tydzień wcześniej miały miejsce wielogodzinne eliminacje otwarte dla publiczności.

„Konkurencja była bardzo duża. W sumie na scenie wystąpiło blisko 120 uczniów uzdolnionych muzycznie, dwukrotnie więcej niż w roku ubiegłym. Cieszy nas, że poziom konkursu z każdym rokiem jest coraz wyższy. To oczywiście nie ułatwia pracy jury. Zwracaliśmy uwagę nie tylko na technikę wykonania pieśni, interpretację, ogólny wyraz artystyczny ale także dobór repertuaru oraz strój podkreślający tematykę i nastrój utworu.

Mój szacunek budzi także to, że młodzież sięgnęła po utwory trudne i mniej popularne” - komentowała członek komisji konkursowej, nauczyciel z Zespołu Szkół Muzycznych im. St. Moniuszki w Łodzi – Barbara Urzędowicz.

Wśród prezentowanych utworów znalazły się piosenki z repertuaru Jacka Kaczmarskiego, Jana Pietrzaka oraz Przemysława Gintrowskiego. Uczniowie sięgnęli także do poezji i tekstów m.in. Ernesta Brylla, Jacka Wójcickiego, Leszka Wójtowicza, czy Andrzeja Rosiewicza.

Największe wrażenie na jury wywarł występ uczennicy Angeliki Kurowskiej z VI LO w Łodzi. Utworem „Obława” wywalczyła sobie nagrodę specjalną Grand Prix - wyjazd studyjny do Brukseli ufundowany przez Europosła Jacka Saryusza-Wolskiego.

”Angelika zasłużyła na tę nagrodę nie tylko za swój talent i kunszt wykonawczy, ale również za wytrwałość i konsekwencję. Po raz piąty wzięła udział w naszym konkursie i widać jak z każdym rokiem radzi sobie coraz lepiej – ocenia zasiadająca w jury konkursu, Aldona Malinowska z ŁCDNiKP w Łodzi.

I nagrodę wśród gimnazjalistów otrzymał Damian Posiła z Gimnazjum nr 21 w Łodzi za wykonanie utworu Jacka Kaczmarskiego „Zbroja”. Uczeń za wspaniały występ ma możliwość spędzenia weekendu wraz z opiekunem w XIV – wiecznym Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich oraz Kompleksie Termalno-Basenowym w Uniejowie ufundowanym przez Urząd Miasta Uniejów.

Na podium znalazł się także Michał Bartos (II miejsce) z Gimnazjum w Burzeninie za utwór „Pytasz mnie” - A. Rosiewicza, oraz Natalia Piasecka (III miejsce)z Gimnazjum nr 5 w Radomsku, która zaprezentowała utwór nieznanego autora „Nie chcemy komuny”.

Dodatkowo wyróżnieni zostali: zespół z Gimnazjum w Czechach w składzie - Kamila Błaszczyk, Julia Owczarek i Mateusz Suchański oraz uczennica z Gimnazjum nr 38 w Łodzi – Elżbieta Sińczak.

Na poziomie szkół ponadgimnazjalnych I miejsce ex aequo zajęli: Gabriela Mastalerek – z ZSO nr 7 w Łodzi (solo) za utwór „Polskie skrzydła” sł. E. Bryll, muz. Włodzimierz Korcz, oraz zespół w składzie Aleksandra Kaliszka, Magdalena Agier, Edyta Serafińska, Konrad Bączyk z ZSO nr 1 w Łodzi, którzy zaprezentowali "Moją litanię" – Leszka Wójtowicza.

II miejsce wywalczył sobie zespół z II LO w Wieluniu w składzie: Daria Walczak, Zuzanna Łuczak, Weronika Pawełoszek, Sandra Czarnuch, Paulina Świątek przy akompaniamencie Michała Pakuły. Uczniowie w oryginalny sposób zaprezentowali „Zbroję” Jacka Kaczmarskiego.

III miejsce na podium zajęła Sandra Kierasińska z III LO w Bełchatowie, która zaprezentowała "Mury" – Kaczmarskiego.Jury wyróżniło także Zuzannę Waniek oraz Dawida Gaja wraz z akompaniującym mu na fortepianie Pawłem Gogola z II LO w Wieluniu.

Patronat honorowy nad konkursem objęli: Arcybiskup Metropolita Łódzki, Wojewoda Łódzki, Marszałek Województwa Łódzkiego, Prezydent Miasta Łodzi, Łódzki Kurator Oświaty, Europoseł Jacek Saryusz-Wolski, Dyrektor IPN Odział w Łodzi, Dyrektor Oddziału – Redaktor Naczelny TVP Łódź, Redaktor Naczelny „Tygodnika Solidarność” i Przewodniczący Zarządu Regionu Ziemi Łódzkiej NSZZ „Solidarność”. Wszyscy przekazali nagrody dla laureatów konkursu.

Nagrody (aparaty cyfrowe, bony upominkowe do Salonów Empik, Stradivarius i Media Markt, plecaki i torby sportowe, bilety wstępu na termy w Uniejowie, gry komputerowe, filmy DVD oraz książki, słowniki, albumy, gadżety) zostały zakupione dzięki hojności naszych sponsorów: PGE Dystrybucja Oddział Łódź-Teren S.A., Dalkia Łódź S.A., Ceramika Paradyż Sp. z o.o., ZEAS w Łodzi, ŁCDNiKP w Łodzi, Urząd Miasta Koluszki, PKO BP Oddział w Łodzi oraz PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna S.A. Oddział Kopalni Węgla Brunatnego Bełchatów.

Nagrody rzeczowe zostały także przekazane przez Urzędy Miast z Łodzi, Radomska, Tomaszowa Maz., Wielunia, Strykowa, Konstantynowa Łódzkiego, Łasku oraz Starostwa Powiatowego w Łasku, Łęczycy, Tomaszowa Maz., Piotrkowa Tryb., a także z Gmin Kleszczów i Szczerców.

„Dziękujemy wszystkim naszym darczyńcom a także współorganizatorom konkursu muzycznego: Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej I i II st. im. H. Wieniawskiego w Łodzi oraz Łódzkiemu Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego w Łodzi - wymieniał Roman Laskowski, główny organizator konkursu, Przewodniczący Oświatowej Solidarności woj. łódzkiego. „Przede wszystkim jednak dziękuję młodzieży za liczny udział w konkursie, ich opiekunom i rodzicom za zaangażowanie oraz trud wniesiony w przygotowanie uczniów do występu” - dodał.

Przy okazji finału konkursu muzycznego zostały wręczone nagrody laureatom ogólnopolskiego konkursu: „Zło dobrem zwyciężaj” – ksiądz Jerzy Popiełuszko – sługa prawdy i wolności”.

Konkurs odbył się we wrześniu br. i skierowany był do uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Na poziomie szkoły podstawowej był to konkurs plastyczny. Dla gimnazjalistów i uczniów szkół ponadgimnazjalnych – konkurs literacki oraz filmowy. Inspiracją do przeprowadzenia konkursu była trzydziesta rocznica męczeńskiej śmierci i ogłoszenie przez Sekcję Krajową Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" roku 2014 Rokiem Błogosławionego Księdza Jerzego Popiełuszki.

Laureatami konkursu plastycznego etapu wojewódzkiego zostali: Karolina Dziki (I miejsce) - SP im. H. Sienkiewicza w Wiśniowej Górze, Iga Legięcka (II miejsce) – SP nr 4 w Skierniewicach, Jakub Śmiechowicz (III miejsce) – SP nr 162 w Łodzi.

W konkursie literackim na szczeblu regionalnym zwyciężyli: Katarzyna Jędrzejczak (I miejsce) – XXV LO w Łodzi, Agata Zawadzka (II miejsce) – XXV LO w Łodzi, Kinga Wyganowska (III miejsce) – ZSP nr 1 w Sieradzu.

Laureaci I etapu zostali także docenieniu na szczeblu ogólnopolskim, zdobywając tam wysokie miejsca i wyróżnienia.

Poniżej filmy z finału

Poniżej wybrane zdjęcia z finału konkursu - wiecej zdjęć na naszym Facebook-u

Agnieszka Piekarska